Ecografia in scara gri
Ecografia este o metoda complementara esentiala examenului clinic si mamografic, utila nu numai în diferentierea leziunilor chistice fata de cele solide, ci si în caracterizarea suplimentara a maselor mamare. Marea majoritate a maselor mamare cu aspect de opacitate mai mare de 5 mm pe imaginea mamografica pot fi vizualizate ecografic daca medicul are suficienta experienta în ecografia mamara, daca se utilizeaza aparate de înalta performanta si se focalizeaza examinarea ecografica în zona de suspiciune mamografica.
Ecografia mamara a devenit odata cu progresele înregistrate în acest domeniu, o metoda de diagnostic tot mai utilizata în serviciile de senologie. În evaluarea leziunilor mamare, ultrasonografia este considerata complementara mamografiei.
Majoritatea neoplasmelor de sân pot fi depistate prin ambele metode, unele insa se pot vizualiza doar mamografic iar altele doar ecografic. Ecografia este o metoda imagistica larg accesibila, neinvaziva si performanta care se poate aplica în orice perioada a ciclului menstrual, adesea efectuându-se dupa examenul clinic si mamografic.
Utilitatea ecografiei include evaluarea:
- leziunilor descoperite la examenul clinic sau mamografic,
- sânului la femeile sub 30 ani (examinare de prima intentie),
- sânului dens (mamografic opac),
- leziunilor nepalpabile care apar ca imagini mamografice nespecifice,
- formatiunilor periferice care nu pot fi examinate mamografic,
- modificarilor depistate la gravide sau in perioada de alaptare.
În cazul formatiunilor tumorale, ecografia este utila si în ghidarea manoperelor interventionale; contribuie la stadializarea afectiunii (extensia locoregionala, prezenta si caracterul limfonodulilor), precum si la controlul repetat al evolutiei acestora sub tratament.
Ecografia Doppler
Utilizarea ecografiei Doppler la nivelul sânului a fost descrisa pentru prima data de catre Wells, în anul 1997. Aparatele cu rezolutie înalta si sensibilitate pentru fluxurile lente, au facut posibila aplicarea ultrasonografiei Doppler în studiul patologiei glandei mamare, permitând de asemenea detectarea semnalului vascular în parenchimul mamar normal.
Ultrasonografia Doppler continuu a fost prima metoda care a relevat existenta unor modificari subtile ale fluxului sanguin mamar în functie de perioada ciclului menstrual si a demonstrat simetria acestor modificari la majoritatea femeilor.
Metoda cea mai utilizata în cercetarea fluxului sanguin din leziunile focale mamare este ecografia Doppler color. Aceasta permite identificarea unor vase sanguine care nu pot fi vizualizate prin tehnica în scara gri.
Angioultrasonografia sau ecografia power Doppler utilizeaza un parametru fizic fundamental diferit de Doppler-ul pulsat. Prin aceasta tehnica se analizeaza amplitudinea semnalului reflectat si nu frecventa acestuia, estimându-se practic volumul celulelor sanguine în miscare si nu viteza lor. Sensibilitatea acestei metode este considerabil mai ridicata pentru fluxurile lente, vitezele cele mai mici detectate ajungând la 0,4 mm/sec.